Вороги дворічної цибулі
Багато хто скаржаться на цьогорічний урожай цибулі: на вигляд цибулини гарні, а всередині майже кожна гнила. Що ж це за напасть така і що робити?
Скоріш за все винна в цьому НЕМАТОДА стеблова . Вона завдає прикрощів багатьом городникам: вражає цибулю і часник, а також цибулинні квіткові рослини – тюльпан, нарцис тощо. Її поширення цього року не можна списувати лише на погодно-кліматичні обставини. Проблема в тому, що овочівники останнім часом надають перевагу такому посівному матеріалу цибулі , як тиканці. Її ще називають аджибейкою. Це насіння у вигляді маленьких цибулинок, які втикають у ґрунт (звідси й назва). Саме дворічна цибуля і є найвразливішою для нематоди. Цей мікроскопічний круглий черв’ячок може заразити близько 30 відсотків посівного матеріалу, а в несприятливі роки – й більше.!Натомість цибуля, вирощена з насіння, тобто однорічна, хворіє на нематоду значно менше.
Як відрізнити вражену нематодою посівну цибулинку від здорової? Вражена цибуля здебільшого м’яка, вона - ніби підв’яла. Ознакою може служити й розтріскане денце...
Отже, якщо ви все-таки вирішили вирощувати дворічну цибулю, уважно переберіть посівний матеріал і хворі цибулинки вибракуйте. Перед висадкою цибулинки ще й пропарюють при температурі 42-45 градусів (залежно від їх розмірів). Якоюсь мірою це зменшує кількість нематоди, але повної гарантії все ж не дає.
Мабуть, господарі звернули увагу, що цибуля на ринках з’являється досить рано. Купуючи її, особливо для створення запасів на зиму, цікавтесь, дворічна вона чи однорічна, і, зважаючи на зазначене вище, віддавайте перевагу останній. Виникає у наших людей ще й таке запитання: а що робити з ураженими нематодою цибулинами? Що ж, доведеться змиритися з тим, що якась частина запасів загине. Але якщо цибулина зіпсована лише частково, вилучіть гниле «денце» (насправді ж це вкорочене стебло цибулі), а також ті зі «ста кожухів», що змінили колір. Решту ж можна сміливо вживати в їжу – нематода не є отрутою.
Отже, якщо ви все-таки вирішили вирощувати дворічну цибулю, уважно переберіть посівний матеріал і хворі цибулинки вибракуйте. Перед висадкою цибулинки ще й пропарюють при температурі 42-45 градусів (залежно від їх розмірів). Якоюсь мірою це зменшує кількість нематоди, але повної гарантії все ж не дає.
Мабуть, господарі звернули увагу, що цибуля на ринках з’являється досить рано. Купуючи її, особливо для створення запасів на зиму, цікавтесь, дворічна вона чи однорічна, і, зважаючи на зазначене вище, віддавайте перевагу останній. Виникає у наших людей ще й таке запитання: а що робити з ураженими нематодою цибулинами? Що ж, доведеться змиритися з тим, що якась частина запасів загине. Але якщо цибулина зіпсована лише частково, вилучіть гниле «денце» (насправді ж це вкорочене стебло цибулі), а також ті зі «ста кожухів», що змінили колір. Решту ж можна сміливо вживати в їжу – нематода не є отрутою.
Немає коментарів:
Дописати коментар