Що корисно їсти у зимову пору?
У наших широтах існує два міфи. Перший народився в епоху радянського дефіциту: свіжі овочі та фрукти потрібно їсти тільки в сезон, у інші пори року найкращими будуть домашні запаси - соління, варення, компоти. Другий міф звучить науково: харчуватися варто тим, що здавна росте у тих краях, де живеш. До речі, картопля з`явилася 300 років тому і, з точки зору еволюції, такий проміжок часу надто малий, щоб вважати її «своєю».
Науковці стверджують, що людина повинна з`їдати щоденно 400 г різних овочів, фруктів і ягід. Крім того, плоди мають бути різного кольору. Це правило має серйозну наукову основу – колір фруктам і овочам надають корисні речовини з потужною антиоксидантною дією. Саме вони захищають нас від хвороб серця, судин, ракових утворень. Отож, те, що родить на наших сотках, ідеальним харчуванням назвати не можна. Більше того, що підходить, а що ні, розповісти вам зможе ваш організм. Прислухайтеся до нього і візьміть до уваги кілька фактів і порад.
Ягоди
* Журавлина (клюква) за вмістом вітаміну С поступається чорній смородині, обліписі і ківі. Проте, у ній багато ресвератрола (захищає від атеросклерозу).
* Обліпиха і фрукт авокадо містять найбільше жирних кислот. Але авокадо може викликати алергію.
* Багато хто полюбляє знижувати кров’яний тиск чорноплідною горобиною. Але через високий вміст вітаміну К ці ягоди підвищують зсідання крові, що небажано для людей похилого віку, які часто стражда- ють на гіпертонію.
* Суниці і вишню не варто вважати сезонним делікатесом – вони корисні весь рік. Якщо ви їх зберігаєте у морозильнику – їх цілющі властивості не зникають.
Фрукти
*Апельсини покращують обмін речовин, очищають печінку, нормалізують моторику кишківника. Позитивно впливають на нервову систему, мають антисклеротичний ефект. Апельсиновий сік необхідний для нормальної діяльності серцевого м`яза і нервової тканини головного мозку.
*Лимон містить у п`ять разів менше корисних речовин, ніж апельсин.
* Мандарини містять корисних речовин вдвічі менше, ніж апельсини. Вони корисні при шлунково-кишківникових захворюваннях. Завдяки вмісту фітонцидів, знищують мікроби.
* Грейпфрут – «суміш» лимона і апельсина, дуже корисна для організму. Ідеальний варіант замінити відразу два фрукти.
* Яблуко містить 13 вітамінів із 15 найкорисніших. Кислі яблука рекомендовані людям з надмірною вагою, цукровим діабетом, солодкі – тим, хто має проблеми із серцево-судинною системою, сечо- і жовчокам`яною хворобами.
Вважається, що фрукти – джерело вітамінів. Проте, це не так. В основному вони містять лише вітамін С, фолієву кислоту і бета-каротин (із нього утворюється вітамін А). Потребу в інших вітамінах варто поповнювати за рахунок вживання продуктів тваринного походження і злаків. Наприклад, взимку особливо важливий вітамін D – для його виробництва в організмі не вистачає сонця. У фруктах такого вітаміну немає. Заповнити прогалини допоможуть яйця, вершкове масло, печінка тріски, ікра.
Морква, буряк, капуста, редька і цибуля – єдині овочі, які зберігаються протягом зими без консервантів. Але їх недостатньо. Ще нашому організму потрібні помідори, кольоровий перець, кабачки, баклажани, салати.
Соління
Це вже не корисні дари природи, а... м`яко кажучи, їхня імітація. Але є виняток – квашена капуста. Правда, правильним буде її віднести до продуктів бродіння, таких як кефір, вино. При тушкуванні капусти вони частково руйнуються. А ось солоні огірки, навпаки, варто віднести до особливих ласощів – це смачно, але краще вживати рідше.
Немає коментарів:
Дописати коментар